10 de diciembre de 2013

La dança dels derviches.

Parada a Konya per trencar hores de viatge i per visitar el centre religiós de la cultura Derviche de la ordre Meleví.
Els derviches, són sufís o místics musulmans, seguidors del poeta persa Rumi que era un Mestre de derviches, a qui anomenaven "Mevlana, el nostre guia", d'aquí el nom de la ordre Mevleví.
Hi ha varies ordres i cadascuna té el seu fundador, vestits característics i el seu ritual, com les dances giratories i que s'utilitzen per assolir l'èxtasi religiós.
Tenim l'oportunitat d'assistir a una cerimònia, la qual comença amb la sortida dels participants, més de 30, amb un pas lent i pausat, sota la melodia d'una flauta. Situats a l'esquerra del cap de cerimònia, qui entona versos del poeta i del Corà, els membres de la cofradia s'agenollen i romanen immobils i en silenci. La música comença, s'aixequen i es desprenen del seu abric negre com a símbol de l'alliberació de les coses materials. Desfilen davant del cap amb un pas lent i pausat, un rera l'altre començen a girar i girar, així fins a tres tandes de 15 minuts sota la música. Formen una mena de constel.lació amb la que renuncien a la seva vida terrestre per renéixer en una unió mística amb Deu.
El moviment monòton s'apodera dels membres de la cofradia i de nosaltres, curiosos i expectants però molt aburrits... encara que interessant.











No hay comentarios: