22 de diciembre de 2013

Un breu resum de Turquia. Bon Nadal!

Turquia té dos cares. La del país modern, amb Istambul i Ankara com a abanderats i la d'un país tradicional amb ciutats conservadores, on les idees religioses tenen un fort pes en la societat. A l'hora, una marcada diferència entre la ciutat i el camp.




L'entrada al país per la frontera amb Iran, ens va fer topar de morros amb el Kurdistán. Un problema per a una Turquia que es vol presentar com a república cohesionada des de l'arribada d'Ataturk al poder i que ens ha acompanyat durant el viatge, a cada cantonada. Una Turquia que no vol reconéixer el poble kurd, la seva cultura... De fet, el govern turc des del seu naixement com a república al 1920, ha tractat d'eliminar amb diferents mètodes aquest poble, aquesta cultura. "Kurdistan? voldràs dir l'est de Turquia, tots som turcs". "Turc? no gràcies, jo soc Kurd". Diferents punts de vista...I per a nosaltres, descubrir dos mons diferents. -No parleu del Kurdistan si no voleu tenir problemes, parleu de l'est de Turquia-, ens diuen "els turcs". Cosa que per contra, no agrada gaire a la gent del Kurdistán.




Al marge de questions polítiques, també hem trobat dos Turquies. La Turquia ultraturística amb la Capadocia, la costa Mediterrànea i Istambul, i la resta del país, fóra dels circuits, però que conté força indrets per valorar i escapar de les hordes de turistes, sobretot de Japonesos i Koreans.





Per la resta, un país amable per viatjar, bona xarxa de tren i de carreteres amb còmodes autocars que en alguns casos inclouen WiFi, cafè, pastes... el que ens faltava per seguir-nos engreixant!



De fons, el cant a l'oració. Un cant a la pregària que evoca terres lllunyanes, que omple els bazars, un so romàntic d'orient, que a les cinc de la matinada fa que t'en recordis de Deu i del que canta... el muecín. D'aquí que a l'hora de buscar habitació, sigui important  buscar un hotel allunyat de la mesquita, si no vols tenir el muecín ficat al llit lloant la feina divina.


Un país per seguir engreixant, amb els famosos Döners Kebabs per tot arreu. Allà on vagis, sempre acompanyats de la ceba crua, l'amanida i pa. Diferents versions amb diferents graus de picants que et sorprenen. I els lokanta, establiments de menjars preparats on esculls a modus de menjador de cole, però de molt bona qualitat i varietat: mantis (mini raviolis farcits de carn), baklavas (milfulls amb festucs i mel), etc.






Mesopotamia, la terra entre dos grans rius. Un paisatge que marca l'inici de la religió catòlica, musulmana i jueva...? Un passat comú, la religió d'Abraham. Després, varietats com els derviches, amulets com el famòs ull...




Un passat diferent, civilitzacions romanes, gregues, otomanes, etc. Intercanvi d'orient i occident i una important parada de la ruta de la seda, deixant el millor de cada casa...Ciutats grans i modernes, pobles antics i petits...
Un país emergent, molt confiat en sí mateix i content de no entrar a formar part d'Europa, però que encara ha de resoldre certes desigualtats socials, sobretot pel tema del treball infantil, algo que ens va cridar l'atenció al Kurdistan...






L'hivern arriba i Rodalmon vol tornar a casa. Va arribar nevant a Istambul i marxa nevant. Abans, però, marxarà de vacances durant el Nadal i no obrirà fins passat Sant Esteve. Bon Nadal! ¡Feliz Navidad!
Por delante, el camino de regreso a casa.
El viaje no ha acabado. El camino a casa, aunque desconocido, se nos antoja sencillo, menos emocionante, pero lleno de romanticismo.
Un largo viaje en tren, un recorrido de novela, una serie de paradas en algunas ciudades europeas para llegar por tierra a casa. Bucarest, Budapest, Salzburgo, Venecia, Niza...
Una complicada y larga planificación, muchas horas de búsqueda de horarios de la mejor, más descansada y corta ruta. 
El viaje no ha acabado, el viaje continúa...





4 comentarios:

Anónimo dijo...

Inmenso final!!!
Se os espera y quiere

El viaje no ha acabado, el viaje continúa...

Un besoconsalpormejilla

Bon Nadal primos!

Anónimo dijo...

Pareja, ingenua de mí, pensaba que estaríais de vuelta en Navidad... snif. Pues eso, FELIZ NAVIDAD donde os pille, la nuestra es mucho más previsible! Muchos besos y hasta pronto.
Carmen Manzanares

Marta dijo...

Bon Nadal ;)
Marta

Anónimo dijo...

Bon Nadal i bones festes, dels veins de l.atic del devan del carrer Bruc.
Un peto a tots dos.