2 de diciembre de 2013

Harran, la terra d'Abraham.

En el llibre del Genesi ... "Abraham deixa la terra natal i la terra del teu pare i ves al país que jo et mostraré. Jo faré de tú una gran nació i et beneiré, engrandiré el teu nom i seras una bendició. Beneiré als que et beneeixin i maldiré a qui et maldigui, i per tú es beneiran tots els pobles de la terra..." Amb setanta cinc anys, Deu li ordenà deixar la seva terra, Harran...
Poc queda de les muralles de Harran i de les seves 187 torres, del seu castell i de la antiga ciutat estat. Poc més que unes pedres de la que va ser fa 2400 anys aC una important ciutat de Mesopotamia... Avui un petit poble aprop de la frontera Siria, que acull un dels nombrosos camps de refugiats, que hem trobat pel sud de Turquia.
Harran és avui un poble pobre, rodejat de camps de cotó que dominen la plana de Mesopotamia, irrigada gràcies a la presa en el riu Èufrates.
El diseny de les cases no ha cambiat gaire des del segle III aC, tot i que la majoria no té més de 200 anys. Un sistema de construcció que simula el sistema de cel.les de les abelles i que permet conservar la frescor dins de les cases. Cases fetes d'adob i totxo, sense fusta, connectades entre sí.
... i Abraham va marxar cap a Canaa.
























1 comentario:

TEO dijo...

Niños cuando volvais (ya) traeros el belén completo...Bueno qué, os encargo turrón en el super o no pensais volver pa Navidad?