23 de septiembre de 2013

¡El pueblo unido jamás será vencido!

El pueblo unido jamás será vencido!! sona estrany, però són les primeres paraules que sentim d'en Nurettin després de saber de la nostra nacionalitat. 
Turkistan, una petita ciutat del sud de Kazahastan, és avui un important centre de pel.legrinatge on es troba el mausoleum d'un gran home sant d'origen Turkic, construït durant el segle XIV. La construcció de maons s'alça imponent enmig d'un àrid paisatge als afores de la ciutat. Els seus 40 metres d'alçada, decorats amb maons de color blau creant elaborats motius i les seves colorides cúpules ens deixen bocabadats; feia dies que no veiem una construcció tan bonica! Dins la tomba, sota una espectacula
r cúpula, preguen els pel.legrins; entre ells en Nurettin que ens saluda i ens acompanya en la visita.
Coneixedor d'alguns comunistes hispans com el Che i Dolores Ibárruri "la Pasionaria"; sembla que la propaganda del règim soviètic recollia les histories de comunistes "exemplars" d'arreu del món. Ajudat d'un diccionari rus i una mica d'anglès ens anem comunicant i ens fa de guia durant la tarda, acompanyant-nos en la visita del mausoleu i de la mesquita subterrània que està al costat. Ens proposa visitar les ruïnes de Sauran juntament amb un amic seu al dia següent, cosa que de bon grat acceptem.



















Sortim ben d'hora. En un Mercedes blanco llegóoo!! com en la cançó de Kiko Veneno, cap a Sauran, una ciutat en la ruta de la seda, que va ser la capital d'una horda mongol en el s XIV. Avui només queden en peu alguns dels murs del seu castell, el traçat d'algun del seus carrers i moltes restes de ceràmica de bonics colors...i










Després, una carretera secundària enmig de l'àrida i vasta extensió de l'estepa, ens porta cap a un oasi on s'amaga una petita mesquita i un mausoleu. Podrem veure la feina que fa en Nurettin, un sanador espiritual; presenciem el ritus de sanació dins de la mesquita. Amb un petit fuet i un ganivet, colpeja les espatlles d'una persona mentre recita versicles del Coràn, per extreure-l'hi els mals esperits... Al finalitzar, ens convida a presenciar la pregària dins del mausoleu. Curiós que homes i dones preguin junts, sota el mateix sostre.




Acabem la jornada amb un te preparat amb calma, uns dolços per recuperar forces i una animada conversa sobre cantants italians protegits del fort sol. Uns dies de coneixement de l'Islam sunní, una de les branques de l'Islam.




1 comentario:

Anónimo dijo...

Vigileu que hi ha virus animals i tambe ideologics i tots s' encomanen.